Fototips - Fota hästhoppning

Wohoo, mitt första tipsinlägg! Jag fokuserar mest på hästhoppning, men de flesta tipsen går att använda på alla sortes foton. Enjoy!
  
Det första jag kollar när jag ska fota är ljuset. Oavsett vad man ska fota är ljuset det viktigaste. Är det soligt är det bra att stå med solen i ryggen, och är det mulet kan man egentligen stå var som helst. Man kan såklart fota hoppning i motljus också, men det är svårare och det blir några extra moment att tänka på.
 
Sedan måste man även tänka på bakgrunden. Efter ljuset är bakgrunden det viktigaste i bilden. När man fotar hästar i en paddock brukar det inte vara så värst många alternativ, där jag har varit har det funnits skog på ena sidan och parkering/ridhus/väg på den andra. Ibland funkar inte bakgrunden och ljuset ihop och då brukar ljuset vinna för mig. 
 
Nästa sak jag tänker på är min egen position i förhållande till hindren. Att fota snett framifrån eller i profil när hästen hoppar tycker jag personligen ger de bästa resultaten. Rakt framifrån blir sällan bäst eftersom bakgrunden tar över för mycket och det kan då bli rörigt.
 
Slutartiden på de här bilderna är mellan 1/800s och 1/1000s, bländare från 4-5,6 beroende på hur mycket jag har zoomat. ISO 100. Ärligt talat vet jag inte vad som är "rätt" inställningar, men de funkade bra för mig. :) Vilka inställningar man har beror ju bl.a. på hur ljust det är ute och hur snabbt hästarna springer.
I den här bilden faller ljuset snett uppifrån och jag har placerat mig så att ekipaget hoppar snett in i bilden. Det jag hade kunnat göra bättre här var att jag kanske kunde zoomat in lite mer. 
 
I den här bilden faller ljuset också snett uppifrån och som i föregående bild står jag med solen i ryggen. Ekipaget är fotade i profil och man ser att det finns energi i bilden. 
 
Bilderna i detta och förra inlägget är fotade med Sony a290 + Sigma 70-300mm f4-5,6

Kommentarer
Postat av: Lina

Jättebra tips. (:

2013-04-23 @ 13:36:28
URL: http://linaspyssel.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0