Instagram

 
Följ mig på instagram! :D → HÄR ←

Kort skärpedjup

Bild 1 och 3: Sony A290 +Sigma 70-300mm f/4-5,6. Bild 2: Canon 70d +Canon EF 50mm f/1,4 USM
 
En sak som dessa tre bilder har gemensamt är att alla är fotade med väldigt kort skärpedjup, dvs. stor bländare. Bländaren är den öppning som släpper in ljuset i kameran, och bländartalet reglerar hur stor eller liten öppning man vill ha. Om man väljer att ha en stor öppning får kameran mer ljus vilket betyder att fotot blir ljusare och allt blir inte lika skarpt; skärpedjupet blir kortare. 
 
På bilderna ovan ser man huvudmotiven väldigt tydligt, medan bakgrunden (och förgrunden) är blurrig och ur fokus. Kort skärpedjup hjälper till att framhäva motivet, vilket nog syns tydligast på bild nummer tre. Om jag istället använt en väldigt liten bländare hade bilden med största sannolikhet blivit rörig och jobbig att titta på, eftersom gruset skulle varit lika skarpt som ringarna. Tack vare att jag använde en stor bländare hjälpte förgrunden och bakgrunden istället till att rama in motivet, och bilden blev mer behaglig att titta på. 
 
Hur ställer jag in kameran då? Om du inte brukar fota på M (manuellt läge) tycker jag att det är en bra idé att ställa in kameran på Av (A på Nikon). Detta är ett halvmanuellt läge där kameran själv ställer in lämplig slutartid (och ev. ISO), men du ställer själv in bländaren. När du sedan har bestämt dig för att du vill ha en bild med kort skärpedjup (stor bländare) ska du ställa in ett lämpligt bländartal. För att få så kort skärpedjup som möjligt ska du ställa in så lågt bländartal som möjligt. 
 
På bild 2 är bländartalet så lågt som 1,4, vilket har gjort att bakgrunden är väldigt suddig. På de andra bilderna är bländartalen 4 och 5,6, men eftersom jag zoomade in blev skärpedjupet väldigt kort ändå. Detta är bra att komma ihåg om du har ett objektiv som inte kan ha så stor bländare. Zoomar du in blir skärpedjupet kortare.
 
Jag vet att det är väldigt förvirrande med allt stort och smått, högt och lågt, utzoomat och inzoomat, men jag lovar att det är superenkelt när man väl förstår. Tyvärr finns det ingen genväg till att lära sig, utan det är ut och öva som gäller. När du väl kan det är det inte längre kameran som bestämmer hur bilden ska bli, det är DU. Låt inte kameran bestämma över dig ;)

Lisen x3

När jag ser de här bilderna bredvid varandra tycker jag till och med att den mittersta ser rolig ut, haha xD
 
Idag i skolan pratade Hanna och jag om hur man kan eller inte kan måla proportionellt. Hur som helst började vi fundera över hur roligt det skulle se ut om man målade en människa som vanligt, men gjorde alla ansiktsdragen mindre, och eftersom Hanna är suuuuuperbra på att måla tyckte jag att hon skulle testa det. Bra idé Lisen.. Några timmar efter att vi slutat skolan ser jag massa meddelanden på facebook och jag kan inte sluta skratta när jag ser bilden hon har skickat. Men jag får väl skylla mig själv, det var ju jag som gav henne idén.. xD Haha, men jag älskar bilden, man ser så tydligt att det är jag! xD

Lååång slutartid

 
Jag har för mig att slutartiden på denna bild var hela trettio sekunder! 
 

Solnedgång

 
 
Denna solnedgången fick jag fota i somras när vi var på Gullholmen. En av bilderna därifrån var med i ögat som jag photoshopade för ett tag sen. 
 
Nu ska jag plugga spanska, och snart är det äntligen helg! På lördag ska vi på kooikerträff vilket ska bli jättekul! 

Lila blommor

 
 
 
Detta är några av bilderna jag fotade igår när Moa, Marielle, Jennifer och jag hade en photoshoot i det fina vädret. Först cyklade vi till Cactuz och åt panini -supergott, och sedan gick vi till Margretegärdeparken och fotade. Det blev en del fina bilder (tror att Marielle fick många bra), men jag mådde inte helt hundra och det märktes nog på mitt sätt att fota. Jag orkade inte riktigt ta tag i fotograferingen, men Marielle klarade det superbra själv ändå. 
 
Jag har varit lite nere de senaste veckorna, vet inte vad det kan bero på, men jag kör på och hoppas att jag snart blir lika glad som vanligt igen. Igår efter fotograferingen åkte Moa, pappa och jag till Mollön för att testa vår vindsurfingbräda, vilket var svårt men kul. Jag har ju vindsurfat förut på Malta, men brädan vi köpt har större segel, därför är det lite svårare att vindsurfa med den. I alla fall märkte jag att jag blev mycket gladare då, så från och med nu ska jag försöka göra ännu fler saker som jag tycker om. Typ segla, vindsurfa, kanske börja rida igen, fota utan krav och träffa kompisar. För då blir jag glad. :D 

Malte har en blogg!

 
MALTETHEKOOIKER.BLOGG.SE ←
 
Jag tänkte att ni snart skulle tröttna om jag bara publicerade bilder på Malte hela tiden, så jag skapade en egen blogg bara för honom! Detta behöver självklart inte betyda att jag aldrig kommer att publicera bilder på honom här, men inte lika mycket ;) Om ni vill följa Maltes utveckling får ni alltså kolla in hans egen blogg. Hur bra som helst. 
 

Här var det tyst

 
 
 Bloggtorka. Det är vad jag har nu. Men inte fototorka som tur är :D Jag älskar att fota ännu mer än vanligt, men jag orkar inte sätta mig och redigera dem sen.. Vilket problem.. Men jag har många bilder att visa, ni får se dem när jag får tid (ork) att redigera. Bilden ovan är från september 2011, men jag gillar den fortfarande! 
 
 
 

Snygg-Moa

 
Moa var trött på alla söta, gröna och lummiga bilder jag alltid fotar på henne, och varför inte lite rått, kallt och coolt för en gångs skull? I fredags gick vi alltså på en fotorunda och letade upp alla gråa stentrappor vi kunde hitta i Uddevalla, (metalltrappor gick också bra). Jag gillar resultatet, annorlunda men bra! 
 
 

RSS 2.0